WHO decyduje o wyeliminowaniu tłuszczów trans w żywności!

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podjęła decyzję o całkowitym wyeliminowaniu tłuszczów trans w żywności. Nastąpić to ma do 2023 roku a według szacunków organizacji podjęcie takiego działania ma uchronić przez przedwczesną śmiercią ok. 10 milionów ludzi.

Czym są tłuszcze trans i dlaczego powinniśmy ich unikać?

Nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans powstają w wyniku przemysłowego utwardzenia (uwodornienia) olejów roślinnych. Oleje te same w sobie są przyjazne dla naszego organizmu, lecz w trakcie tego procesu zmieniają swoje właściwości. Warto zwrócić uwagę na to, że tłuszcze trans, w przyrodzie występują naturalnie, w największych ilościach np.: w mleku, nabiale oraz wołowinie. One, w przeciwieństwie do tych wyprodukowanych, nie są dla nas szkodliwie; dobrym przykładem są te występujący w maśle kwas linolowy CLA, wykazujący bardzo duże właściwości antyoksydacyjne.

Udowodniono, że tłuszcze utwardzane wodorem mają znaczący wpływ na nasze zdrowie.

Podwyższają one stężenie „złego” cholesterolu (LDL), który przyczynia się do chorób układu sercowo – naczyniowego: zawałów, miażdżycy i udarów mózgu.  Do kolejnych negatywnych skutków można dopisać nowotwory, depresję oraz bezpłodność. Widocznym (i wymiernym) skutkiem ich spożycia jest przyrost wag oraz tkanki tłuszczowej, zwłaszcza tej wewnątrz brzusznej (trzewnej).

Stosuje się przede wszystkim aby poprawić smak produktów oraz wydłużyć ich datę przydatności do spożycia.

Jak ich unikać?

Najlepiej podczas zakupów czytać składy produktów i odrzucać te, które na swojej liście mają tłuszcze częściowo utwardzane i utwardzane. Warto poświęcić chwilę dłużej przy sklepowej półce niż faszerować trucizną 😉

źródło WHO