Wegański sernik – naprawia wszystko

Sernik bez sera? Serio? Serio! Wegański sernik to jedno z tych nietuzinkowych pysznych deserów, które polecam każdemu. Prosty sposób przygotowania sprawia, że w zasadzie nie macie już wymówki. Sernik wegański czas zacząć przygotowywać.

Wegański sernik składniki na formę o średnicy 20cm:

Spód:

  • 8 daktyli świeżych medjool lub 10 suszonych (namoczonych wcześniej we wrzątku),
  • 100g orzechów laskowych.
  1. Orzechy zblendować na mąkę, dodać do nich daktyle i całość blendować aż utworzy kulę. Następnie formę wyłożyć papierem do pieczenia, spód formy dokładnie wyłożyć masą daktylową i wstawić do lodówki.

Masa serowa:

  • 2 szklanki nerkowców (przed namoczeniem),
  • 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki,
  • 1/2 szklanki syropu klonowego,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej/z tapioki/arrutowej,
  • 300ml tłustego mleka kokosowego (z puszki, ja używam Real thai),
  • sok z 1 cytryny,
  • 3 łyżki pasty tahini,
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • nasiona z 1 laski wanilii,
  • 1/4 łyżeczki soli.

  1. Nerkowce dzień wcześniej zalać zimną wodą lub 15 minut wcześniej zalać wrzątkiem, by wszystkie były przykryte wodą. Następnie odcedzić.
  2. Do blendera wrzucić wszystkie składniki i blendować przez 10-15 minut, do uzyskania gładkiej masy.
  3. Masę serową przelać do formy i wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 180st C (bez termoobiegu), piec przez 1 godzinę.
  4. Po tym czasie wyjąć i przestudzić. Przechowywać w lodówce pod przykryciem, wtedy jest najsmaczniejszy.

źródło przepisu