Wegański sernik – naprawia wszystko

Wegański sernik

Sernik bez sera? Serio? Serio! Wegański sernik to jedno z tych nietuzinkowych pysznych deserów, które polecam każdemu. Prosty sposób przygotowania sprawia, że w zasadzie nie macie już wymówki. Sernik wegański czas zacząć przygotowywać.

Wegański sernik składniki na formę o średnicy 20cm:

Spód:

  • 8 daktyli świeżych medjool lub 10 suszonych (namoczonych wcześniej we wrzątku),
  • 100g orzechów laskowych.
  1. Orzechy zblendować na mąkę, dodać do nich daktyle i całość blendować aż utworzy kulę. Następnie formę wyłożyć papierem do pieczenia, spód formy dokładnie wyłożyć masą daktylową i wstawić do lodówki.

Masa serowa:

  • 2 szklanki nerkowców (przed namoczeniem),
  • 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki,
  • 1/2 szklanki syropu klonowego,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej/z tapioki/arrutowej,
  • 300ml tłustego mleka kokosowego (z puszki, ja używam Real thai),
  • sok z 1 cytryny,
  • 3 łyżki pasty tahini,
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • nasiona z 1 laski wanilii,
  • 1/4 łyżeczki soli.

  1. Nerkowce dzień wcześniej zalać zimną wodą lub 15 minut wcześniej zalać wrzątkiem, by wszystkie były przykryte wodą. Następnie odcedzić.
  2. Do blendera wrzucić wszystkie składniki i blendować przez 10-15 minut, do uzyskania gładkiej masy.
  3. Masę serową przelać do formy i wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 180st C (bez termoobiegu), piec przez 1 godzinę.
  4. Po tym czasie wyjąć i przestudzić. Przechowywać w lodówce pod przykryciem, wtedy jest najsmaczniejszy.

źródło przepisu

Autor Reporter

Przeczytaj również

Nowohucki Bieg Wokół Zalewu

Nowohucki Bieg Wokół Zalewu

Już 16 września 2018 roku odbędzie kolejna (czwarta) edycja imprezy dla biegaczy Nowohucki Bieg Wokół …

Słuchaj radia z nowej karty a nas czytaj dalej;-)