Przepisy na dania z bobu!

Jesteśmy teraz w samym środku fantastycznego czasu – sezon na bób trwa w najlepsze!

Amatorzy tego cudu natury bardzo dobrze wiedzą jak eksperymentować z bobem, bo opierając się na tej roślinie można wyczarować wiele cudownych dań. Na bazie bobu można bowiem przygotować pożywne pasty kanapkowe, sałatki, a nawet zupę. Warzywo to, niewątpliwie, warto włączyć do codziennej diety, ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego, witamin z grupy B i żelaza.

Dlaczego warto jeść bób?

Bób jako przedstawiciel warzyw strączkowych posiada jedną, niepodważalną zaletę – nie tylko może stanowić integralną część diety (warzywa to podstawa najnowszej piramidy zdrowego żywienia IŻŻ z 2016) – ale jest także sycący. Letnie miesiące, gdy bób można kupić wszędzie, są najlepsze, aby do tego zwykłego – niezwykłego warzywa się przekonać i skorzystać z jego właściwości zdrowotnych.     

źródło: dietetycy.org.pl

Bób właściwości

Bób jest warzywem charakteryzującym się wysokimi wartościami odżywczymi przy stosunkowo niskiej zawartości kalorii. Cechuje się znaczną ilością błonnika pokarmowego i niską zawartością tłuszczu, co sprawia że bób może być stosowany przez osoby chcące schudnąć oraz te które chcą prowadzić profilaktykę w chorobie wieńcowej lub ceniące prawidłową zbilansowaną dietę.

Warzywo idealne?

Bób dostarcza dużą dawkę błonnika, który skraca czas trawienia i poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego, co jest ważne szczególnie dla osób dbających o linię. Należy wspomnieć, że ugotowany bób ma tylko 85 kcal w 100 g. Polecany jest również dla osób z chorobami układu krążenia – nie zawiera cholesterolu.

O czym pamiętać?

Bób jest solidnie wzdymającym pokarmem – co odstrasza od niego część osób. Jest jednak mozliwe, by polepszyć jego trwanie. Jeśli rośliny strączkowe zostaną zjedzone w towarzystwie odpowiednich przypraw, nie muszą być przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości.

źródło: dietetycy.org.pl

 

BÓB GOTOWANY

SKŁADNIKI

  • 500 bób
  • cukier
  • woda
  • czas

PRZYGOTOWANIE

  • Świeży bób dokładnie opłucz zimną wodą
  • Bób do gotowania zalej wodą o dwukrotnie większej objętości – czyli na szklankę bobu dwie szklanki wody
  • Gotuj bób z cukrem – dodaj 1 łyżeczkę na 1 kg bobu
  • Do gotowania bobu użyj również soli – 1 łyżeczka na 1 kg bobu
  • Gotuj bób na dużym ogniu i pod przykryciem
  • Gotować 10-15 minut – zależy to od Twoich preferencji no i od bobu

 

 

 

ZUPA Z BOBU

SKŁADNIKI

  • 500 g ugotowanego bobu
  • 2 pory
  • 20 g masła (lub oleju kokosowego)
  • 1 cebula
  • 250 g ziemniaków
  • 1 litr bulionu lub wody
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1/2 szklanki mleka (krowiego lub migdałowego)
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

PRZYGOTOWANIE

  • Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odmierzyć potrzebną ilość. Obrać.
  • Pory oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasno zieloną część, dokładnie opłukać pomiędzy warstwami, pokroić na plasterki.
  • W garnku roztopić masło, dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę, wymieszać i zeszklić. Dodać pokrojone pory a po chwili obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażyć przez około 3 minuty co chwilę mieszając aż warzywa zmiękną.
  • Zwiększyć ogień, wlać wodę lub bulion i zagotować. Doprawić solą, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować warzywa do miękkości przez około 15 minut. Na 5 minut przed końcem dodać 400 g ugotowanego i obranego bobu (resztę zachować w całości).
  • Dodać oliwę mleko i zmiksować na gładki krem. Resztę niezmiksowanego bobu posiekać na desce, dodać posiekaną natkę i szczypiorek, wykorzystać jako posypkę do zupy.

 

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 200 g ugotowanego i obranego bobu
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 dymki
  • 300 g cukinii
  • szczypta suszonego oregano
  • garść szpinaku
  • do podania: oliwa extra vergine, opcjonalnie ser kozi / feta

PRZYGOTOWANIE

  • Ugotować kaszę gryczaną, wyłożyć na większy talerz lub tacę, ostudzić (można przygotować wcześniej). Ugotować i obrać bób.
  • Na patelnię wlać oliwę i krótko podsmażyć posiekaną dymkę (białą i jasnozieloną część) oraz starty czosnek. Dodać pokrojoną cukinię i przez kilka minut podsmażać mieszając.
  • Dodać kaszę gryczaną i suszone oregano i dalej smażyć mieszając przez ok. 2-3 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
  • Dodać ugotowany bób i posiekany szczypiorek z dymki, podsmażyć. Dodać opłukany i osuszony szpinak i mieszając podgrzewać aż szpinak zmięknie. Podawać skrapiając oliwą extra vergine, opcjonalnie z serem kozim/feta.

 

 

KOPYTKA Z BOBU

SKŁADNIKI

  • 330 g bobu (zważonego po ugotowaniu i obraniu)
  • do 100 g mąki pszennej + do podsypania
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE

  • Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie (około 30 minut lub dłużej w razie potrzeby), ostudzić i obrać, odmierzyć 330 g.
  • Rozgnieść praską do ziemniaków, dodać sól, pieprz i jajko. Stopniowo dodawać mąkę mieszając łyżką.
  • Uformować miękką kulę z ciasta i pokroić ją na kawałki podsypując dodatkową mąką w razie potrzeby. Zrobić wałeczki i pokroić je na kawałki.
  • Kopytka wrzucać partiami na wrzącą i osoloną wodę i gotować do wypłynięcia na powierzchnię lub maksymalnie przez pół minuty.
  • Wyławiać łyżką cedzakową. Podawać z roztopionym masłem, solą, świeżo zmielony pieprzem, ricottą oraz miętą lub bazylią.

 

 

Więcej przepisów na dania z bobu na stronie kwestiasmaku.pl

 

Autor Reporter

Przeczytaj również

wyeliminowaniu tłuszczów trans

WHO decyduje o wyeliminowaniu tłuszczów trans w żywności!

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podjęła decyzję o całkowitym wyeliminowaniu tłuszczów trans w żywności. Nastąpić to …

Słuchaj radia z nowej karty a nas czytaj dalej;-)