Kiełki siej – są tego warte!

Jedzenie kiełków jest bardzo wartościowym składnikiem każdej diety, poza niezwykłym smakiem zapewnia nam ochronę przed takimi chorobami cywilizacyjnymi jak zawał czy rak. Zatem warto  włączyć kiełki do naszej codziennej diety nie tylko ze względu na to, że są smaczne, niskokaloryczne i zdrowe. Zawierają też naturalne, łatwo przyswajalne przez organizm koncentraty witamin i mikroelementów.

Wyhodowanie świeżych kiełków jest niezwykle proste, a właśnie te świeże obfitują w wartościowe cechy które szukamy w innych produktach.

Kiełki siej! Jak się za to zabrać?

Hodowla kiełków w zasadzie sprowadza się do tego, aby zamoczyć je w wodzie i odczekać, jest na to kilka sposobów:

  • Kiełkownica – plastikowy, kilku poziomowy pojemnik, w którym umieszczamy kiełki które przelewamy wodą (1,2 lub nawet 3 razy dziennie). Tyle, po kilku dniach, w zależności od rodzaju kiełków, plony nadają się do spożycia. Kiełkownicę można kupić np. tutaj
  • W słoiku – słoik, gaza, kiełki, woda – należy pamiętać aby kiełki nie leżakowały w wodzie, należy je przelewać wodą nadmiar której należy usunąć.
  • Na ligninie – taką metodę kiełkowania chyba każdy z nas praktykował w szkole, hodowla rzeżuchy to chyba nadal częsty punkt programu nauczania w szkole podstawowej? Na talerz nałożyć wilgotną ligninę a na niej poukładać wilgotne nasiona. Przykryć innym talerzem i przelewać.

Jakie nasiona wybrać?

Poniższe zestawienie nasion do kiełkowania pochodzi ze strony www.kielki.info, każda nazwa jest jednocześnie linkiem kierującym do serwisu kielki.info w którym szerzej możecie Państwo przeczytać o właściwościach konkretnych nasion do kiełkownia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *