Deser z nasionami chia i truskawkami – letnia ambrozja

Deser z nasionami chia i truskawkami.

Składniki:

  • 4 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 15 truskawek

Nasiona szałwii hiszpańskiej zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej), znaczny poziom przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy i kawowy,oraz flawonoidy w tym myrycetynę, kwercetynę i kemferol). Ponadto zawierają cenne dla zdrowia człowieka składniki mineralne: żelazo, magnez, cynk, fosfor, a także wapń i witaminy: E, B1, B3[3]. Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 – około 64%, a także kwasy tłuszczowe omega-6, które występują w korzystnym dla zdrowia i prewencji chorób stosunku do omega-3.

Nasiona chia nie zawierają glutenu, natomiast zawierają śladowe ilości sodu.  Są zatem genialnym dodatkiem do aromatycznych polskich truskawek. Zapraszam do wypróbowania tego delikatnego przepisu.

Wykonanie tego deseru jest szybkie i przyjemne, a efekt olśniewający nasze ciało i nasz umysł, po kolei: 

Nasiona wsypujemy do miski, zalewamy mlekiem, dodajemy miód i energicznie mieszamy łyżką lub trzepaczką i odstawiamy – czynność powtarzamy co 15 minut, aż z nasion zrobi się gęsty pudding (zajmuje to około 30-40 minut).

12 truskawek miksujemy z cukrem pudrem. 3 truskawki zostawiamy do dekoracji całości.  Do środka nakładamy łyżką pudding z nasion a na wierzch mus z truskawek. Przed podaniem chłodzimy minimum 15 minut.

 

 

 

Smacznego!